Jak nie zajadać emocji?

Świadome gotowanie, uważne jedzenie.

Warsztaty łączące praktyczne gotowanie według 5 przemian z praktyką uważności

uważność w jedzeniu

Czy zdarza ci się czasem, że postanawiasz po ciężkim dniu zrobić sobie nagrodę i sięgasz po coś ze szczytu twojej hierarchii rzeczy pysznych (czekoladka? Tarta cytrynowa? Marcepan w czekoladzie? Paczka czipsów zielona cebulka trzymana na specjalne okazje?)

A potem siadasz do komputera/ bierzesz książkę/ włączasz TV i po chwili uświadamiasz sobie ze zgrozą, że twoja nagroda… zniknęła. Palce się wciąż jeszcze trochę lepią i nie da się ukryć, że twoja nagroda musiała zniknąć przed chwilą, kiedy nie patrzyłaś…ani nie czułaś smaku… ani radości jedzenia…

To zjawisko można byłoby nazwać “znikającym jedzeniem”. Może sprawiać, że czasem zupełnie tracimy kontrolę nad tym co jemy i w jakiej ilości..

Dzieje się tak dlatego, że nie jesteśmy tak naprawdę obecni podczas jedzenia. Nie mamy kontaktu ze swoim emocjami, ani ze swoim ciałem. A naszym apetytem rządzi umysł, któremu czasem brakuje czegoś zupełnie innego niż jedzenie.

 

Aby odzyskać równowagę

 

Musimy na nowo nawiązać kontakt między ciałem, umysłem i emocjami

Dlatego serdecznie zapraszamy na warsztat, na którym będziemy:

 

  • Ćwiczyć uważność, żeby jeść z radością i bez poczucia winy
  • W pełni odczuwać swoje emocje, żeby nie trzeba było zagłuszać ich jedzeniem
  • Rozpoznawać swoje prawdziwe potrzeby
  • Przywracać kontakt z ciałem
  • Przyglądać się nawykom związanym z jedzeniem
  • Wspólnie gotować według 5 przemian
  • Wąchać, cieszyć oczy, rozmawiać i JEŚĆ - żeby nakarmić zmysły i poprawić zdrowie

Gotowanie według 5 przemian

 

Doświadczać uważności możemy w każdej chwili, w każdej sytuacji, wykonując różne czynności lub pozostając w bezruchu. Podczas tych warsztatów poznamy m.in. praktykę gotowania wg 5 Przemian, która może być pomocna w ćwiczeniu naszej świadomości.

 

Gotowanie według 5 przemian

Teoria Pięciu Przemian wywodzi się z taoistycznego sposobu myślenia. Związana jest m.in. ze zmiennością pór roku i ich wpływem na organizm ludzki. Dążenie do równowagi czyli utrzymanie długiego, zdrowego życia jest jednym z głównych celów filozofii taoistycznej. Dobre odżywianie jest podstawowym sposobem dbania o nasze zdrowie. Pomaga zachować życiową siłę i chronić się przed chorobami.

Na warsztacie omówimy podstawowe zasady gotowania wg Pięciu Przemian. Ugotujemy wspólnie zdrowe i smaczne potrawy z sezonowych produktów, zgodnie z porą roku, które potem oczywiście z radością zjemy.

Warsztaty obejmują kilka aspektów: emocje, duchowość, ciało fizyczne. Nie pomijają żadnej sfery życia i dlatego działają bardzo holistycznie. Dzięki cudownemu, uważnemu prowadzeniu oraz otwartości współuczestniczek mogło powstać coś zupełnie niezwykłego - wspólna przestrzeń zaufania, inspirowania, rozbudzania, uleczania. Przede wszystkim wspólna przestrzeń uważności. W tej przestrzeni można znaleźć to, czego się szuka i nawet jeszcze więcej.

Uczestniczka warsztatu wa Katowicach

Prowadzące:

 

iwona_sitko-150x150Iwona Sitko-Urbanowicz

Od kilkunastu lat studiuję Tradycyjną Medycynę Chińską specjalizując się w zagadnieniach dietetyki.
Przez osiem lat współprowadziłam bar wegetariański „Złoty Osioł” w Katowicach. Prowadzę kursy dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz kursy gotowania według Pięciu Przemian.

Ukończyłam Trening Psychologii Kontemplatywnej Karuna.

 

Joanna Czyżycka

Jestem psychoterapeutką i trenerką psychologii kontemplatywnej. Bliskie jest mi podejście holistyczne, które obejmuje człowieka jako całość: jego ciało, emocje, proces myślenia i duchowość.
W swojej pracy łączę elementy psychologii Wschodu (psychologia kontemplatywna) z zachodnią wiedzą psychoterapeutyczną (psychoterapia Gestalt).

Czas, miejsce, koszt

Czas: 16-17  września 2017

Miejsce: Katowice

KarmaJoga, ul. św. Jacka 1 (II piętro)

 

Koszt: 360 zł (2 dni + jedzenie).

Miejsce rezerwujemy po wpłacie zaliczki (100 zł) na konto podane w mailu po zarejestrowaniu się

Zapraszamy

Zapisz się

Dziękujemy za cudowne spotkanie w Katowicach.

Oto opinie uczestniczek warsztatu:

Na warsztacie Iwonki i Asi

W niewymuszony sposób można uczestniczyć w podróży wgłąb siebie, otworzyć pokoje pozamykane na kłódki “to na później” czy “nie jest ważne”. Odkurzyć stare przedmioty, odkryć na nowo ich ważność, istotność i przytulić na nowo do serca. Smacznie.

Doświadczyć mocy wspólnoty, wrócić na właściwe tory tu i teraz. Uważnie.

Kasia

Jeżeli chcecie spędzić cudowny czas polecam spędzenie go z dwoma wspaniałymi dziewczynami Iwoną i Joanną oraz z uważnością i gotowaniem.

To wspaniały rozluźniający czas bycia tu i teraz. Skupienie się na swoim wnętrzu przy jedzeniu i gotowaniu.

Podczas tych warsztatów uświadomiłam sobie, że tak naprawdę w moim życiu brakuje chwili, w której mogłabym zatrzymać się na chwilę i pomyśleć nad tym co jest.

Panie Iwona i Joanna pomogły mi uświadomić sobie tą potrzebę.

Serdecznie pozdrawiam i czekam na więcej.

Ola

 Warsztaty były prowadzone w sposób kompetentny, subtelny i niezwykle ciekawy. Iwona i Joanna bardzo fajnie uzupełniały się swoją wiedzą. Obie dały mi całkowite poczucie zaopiekowania.

 

Małgorzata Borkowska

Udział w warsztatach “Jak nie zajadać emocji” uważam za wspaniale spędzony czas w towarzystwie bardzo życzliwych osób. Prowadzące te warsztaty to super dziewczyny z ogromną wiedzą, którą potrafią w jasny i przejrzysty sposób przekazać. Magiczna atmosfera, wspaniałe, egzotyczne zapachy podczas jedzenia i gotowania przenoszą w inny wymiar ten całkowicie oderwany od codzienności i zabiegania.

Dziękuję wam za dwa dni życzliwości, profesjonalizmu i pełnego zaangażowania w ten świetny projekt.

Asia Pająk

Podobał mi się sposób.

Podobała mi się atmosfera.

Podobała mi się pokora.

Podobała mi się uważność na drugiego człowieka.

Podobała mi się lekkość.

Współpraca.

Lekkość.

Uczestniczka

Pin It on Pinterest