Jak nie zajadać emocji?
Świadome gotowanie, uważne jedzenie.
Warsztaty łączące praktyczne gotowanie według 5 przemian z praktyką uważności

A potem siadasz do komputera/ bierzesz książkę/ włączasz TV i po chwili uświadamiasz sobie ze zgrozą, że twoja nagroda… zniknęła. Palce się wciąż jeszcze trochę lepią i nie da się ukryć, że twoja nagroda musiała zniknąć przed chwilą, kiedy nie patrzyłaś…ani nie czułaś smaku… ani radości jedzenia…
To zjawisko można byłoby nazwać “znikającym jedzeniem”. Może sprawiać, że czasem zupełnie tracimy kontrolę nad tym co jemy i w jakiej ilości..
Dzieje się tak dlatego, że nie jesteśmy tak naprawdę obecni podczas jedzenia. Nie mamy kontaktu ze swoim emocjami, ani ze swoim ciałem. A naszym apetytem rządzi umysł, któremu czasem brakuje czegoś zupełnie innego niż jedzenie.
Aby odzyskać równowagę
Musimy na nowo nawiązać kontakt między ciałem, umysłem i emocjami
Dlatego serdecznie zapraszamy na warsztat, na którym będziemy:
- Ćwiczyć uważność, żeby jeść z radością i bez poczucia winy
- W pełni odczuwać swoje emocje, żeby nie trzeba było zagłuszać ich jedzeniem
- Rozpoznawać swoje prawdziwe potrzeby
- Przywracać kontakt z ciałem
- Przyglądać się nawykom związanym z jedzeniem
- Wspólnie gotować według 5 przemian
- Wąchać, cieszyć oczy, rozmawiać i JEŚĆ – żeby nakarmić zmysły i poprawić zdrowie
Gotowanie według 5 przemian
Doświadczać uważności możemy w każdej chwili, w każdej sytuacji, wykonując różne czynności lub pozostając w bezruchu. Podczas tych warsztatów poznamy m.in. praktykę gotowania wg 5 Przemian, która może być pomocna w ćwiczeniu naszej świadomości.

Na warsztacie omówimy podstawowe zasady gotowania wg Pięciu Przemian. Ugotujemy wspólnie zdrowe i smaczne potrawy z sezonowych produktów, zgodnie z porą roku, które potem oczywiście z radością zjemy.
Prowadzące:
Iwona Sitko-Urbanowicz
Od kilkunastu lat studiuję Tradycyjną Medycynę Chińską specjalizując się w zagadnieniach dietetyki.
Przez osiem lat współprowadziłam bar wegetariański „Złoty Osioł” w Katowicach. Prowadzę kursy dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz kursy gotowania według Pięciu Przemian.
Ukończyłam Trening Psychologii Kontemplatywnej Karuna.
Joanna Czyżycka
Jestem psychoterapeutką i trenerką psychologii kontemplatywnej. Bliskie jest mi podejście holistyczne, które obejmuje człowieka jako całość: jego ciało, emocje, proces myślenia i duchowość.
W swojej pracy łączę elementy psychologii Wschodu (psychologia kontemplatywna) z zachodnią wiedzą psychoterapeutyczną (psychoterapia Gestalt).
Czas, miejsce, koszt
Czas: 13-15 września 2019
Miejsce: Poziomkowa Górka
– klimatyczny dom z pięknym widokiem w Beskidzie Wyspowym (https://www.poziomkowa.com.pl/galeria.html).
Koszt: 550 zł (w tym noclegi i wyżywienie).
Warunkiem rezerwacji miejsca na warsztacie jest wpłata zaliczki w kwocie 150 zł. Nr konta zostanie podany w potwierdzającym mailu po zarejestrowaniu się. Zwrot zaliczki możliwy jest do 15 sierpnia. Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność wpłat.
Zapraszamy
Opinie
W niewymuszony sposób można uczestniczyć w podróży wgłąb siebie, otworzyć pokoje pozamykane na kłódki “to na później” czy “nie jest ważne”. Odkurzyć stare przedmioty, odkryć na nowo ich ważność, istotność i przytulić na nowo do serca. Smacznie.
Doświadczyć mocy wspólnoty, wrócić na właściwe tory tu i teraz. Uważnie.
To wspaniały rozluźniający czas bycia tu i teraz. Skupienie się na swoim wnętrzu przy jedzeniu i gotowaniu.
Podczas tych warsztatów uświadomiłam sobie, że tak naprawdę w moim życiu brakuje chwili, w której mogłabym zatrzymać się na chwilę i pomyśleć nad tym co jest.
Panie Iwona i Joanna pomogły mi uświadomić sobie tą potrzebę.
Serdecznie pozdrawiam i czekam na więcej.
Dziękuję wam za dwa dni życzliwości, profesjonalizmu i pełnego zaangażowania w ten świetny projekt.
Podobała mi się atmosfera.
Podobała mi się pokora.
Podobała mi się uważność na drugiego człowieka.
Podobała mi się lekkość.
Współpraca.
Lekkość.